Lecţii de pian

 

Trăim în era automatizării și a tehnologiei evolutive. Tot mai mulți copii își petrec timpul liber cu ochii în jocuri sau diverse aplicații video. Studierea unui instrument muzical rămăne o alternativă mult mai sănătoasă, atunci când vorbim despre alegerea unui nou hobby. Părinții pot să conștientizeze aportul benefic al lecțiilor de muzică asupra dezvoltării emoționale a copiilor și să îi îndrume spre studierea unui instrument. Pe viitor micuții își vor proiecta noua viață socială prin reminiscențele din copilărie.

Benficiile aduse prin studierea muzicii sunt uimitoare. Pe zi ce trece oamenii de știință descoperă conexiuni noi între neuroni și sunetele muzicale. Pianul pare să rămână una dintre cele mai fidele alegeri, pentru că dezvoltă rapid capacitățile cognitive ale copiilor, îi învatță să își stăpânească personalitatea ce urmeaza a se forma, să se disciplineze frumos și le sporește încrederea de sine. Odată cu lecțiile de pian creste focusarea atenției progresive pe o durată mai mare de timp, micuții prind curaj în acțiunile proprii și trăiesc împliniri armonioase prin reușitele actelor artistice trăite, aduse de interpretările pianistice.

În planul unui copil care alege să studieze pianul la nivel de hobby va fi inevitabil inclusă și efectuarea studiului de acasa. Este ca oricare altă temă primită de la un profesor meditator, doar că nu necesită un volum mare de exersare și implicit timpul efectiv petrecut la instrument va fi mai mic. Fie că vorbim de preșcolari sau de adolescenți, trebuie să existe o ciclicitate a studiului de acasă. Se poate studia zilnic, între 10 - 15 minute sau la două, trei zile. Cursanții cu vârstă de peste 12 ani, pot studia  25 - 40 de minute.

Vârsta cea mai potrivită pentru începerea studierii pianului este de 5, 6 ani. Binențeles că media poate să difere, în funcție de dezvoltarea fizică a unui copil. Cu toate astea, cel mai indicat este ca viitorii pianiști să nu aibă mai puțin de 4 ani. Condițiile necesare care se doresc a fi indeplinite pentru a începe studierea pianului sunt: o bună conduită socială, cunoașterea unui minim de vocalubar, maturitatea mușchilor și a oaselor mâinilor și a spatelui. Poziția gresită la pian poate obstrucționa dezvoltarea corectă a coloanei vertebrale.

Pentru începători sunt recomadate lecțiile individuale, pentru ca profesorul să își poată focusa întregul volum de informații asupra interpretului. Lecțiile de bază (primele 3,4 luni) sunt foarte importante și necesită o mai mare grijă, atenție și comunicare specială din partea profesorului. Relaționarea dintre cursant - profesor se va realiza mult mai bine într-o lectie individuală. Chiar dacă și în studierea pianului vorbim despre noțiuni de bază teoretice și practice predate identic oricărui cursant începator, indivizii sunt unici (social, educația de acasă, inteligență emoțională etc.) și modul de predare va fi cu siguranță unic, pliat astfel pe nevoile personale de înțelegere a fiecăruia în parte. Rezultatele apar mai repede și mult mai calitative la un cursant care frecventează lecțiile individuale de pian.

Realizare site web HASS Web Design