Cum să alegi un profesor bun

Trăiesc cu concepția că totul se invață în viață…

Cum să descoperi un profesor bun? Ce caracterisitici, pregătiri profesionale sau atribute trebuie să reflecte un bun profesor? Sunt doar câteva dintre întrebările la care vom încerca să vă răspundem în articolul de față.

Consider că o primă și importantă caracteristică a unui pedagog este răbdarea. Nu toți copiii/adulții au același nivel de inteligență sau aceleași manifestări. Însă toți trebuie tratați cu răbdare și calm, indiferent de rezultatele pe care le dobândesc în timp.

O altă trăsătură dezirabilă și tot la fel de important este blândețea sau caracterul nobil, liniștit. Un profesor cu asemenea calități poate să reacționeze cu mult mai multă toleranță asupra diferitelor probleme ale elevilor.

Alte două caracteristici dorite să se regăsească în comportamentul unui profesor de success sunt respectul și acceptarea necondiționtă. Trăim într-o lume în care nu mai există bariere în ceea ce privește etnia, religia sau cultura. Orice copil are dreptul la educație, la școlarizare, la sprijin. Pentru toți trebuie să existe o sanșă egală. Nu mai este demul un secret ca indivizii de rasă rommă se nasc cu un simț muzical dezvoltat. Discriminarea nu ar trebui să existe în școli. Ca profesor, respectul de sine și față de ceilalți trebuie să atingă cote maxime. Copiii de diferite naționalități trebuie tratați cu cea mai mare egalitate și învățați să comunice între ei fără nici un fel de bariere.

Dacă tot am adus vorba de comunicare, cooperarea și gândirea pozitivă nu trebuie să lipsească din personalitatea unui profesor eficient. Mai ales în domeniul muzical aceste laturi se impun a fi mereu sporite. În alegerea lucrărilor interpretative profesorul nu are voie să impună repertoriul, ci împreună cu elevul va alege cele mai potrivite partituri  în vedera însușirii acestora. Astfel, un profesor de muzică trebuie mereu să se afle la curent cu noile apariții componistice și să prezinte cât mai multe detalii și informații despre perioade, compozitori și interpreți din istoria muzicii.

Am vorbit despre trăsăturile pozitive. Expun și câteva negative, indezirabile, multe fiind prezente, din păcate și la profesorii din învățământul din România, atât de stat cât și privat. Acestea fac și ele parte din caracterul și din personalitatea profesorului. Cele mai grave mi se par: agresivitatea și violența, lipsa de respect, discriminarea, deficitul de cunoștiințe și negativismul. Nici un copil nu merită respins, agasat ori neândrumat corect. Toți sunt valoroși, toți merită aceleași șanse. De asemena, nervozitatea și nepăsarea nu iși au locul în trăsăturile unui bun consilier. Pentru că a fi profesor nu înseamnă a avea o simplă meserie. Această carieră trebuie considerată ca o a doua viată, una care se dedică școlii și copiilor.

Janina Bădici

Data: Marţi, 21 iun 2016

Realizare site web HASS Web Design