Importanța studierii lecțiilor de pian

Traim in era automatizarii si a tehnologiei evolutive. Tot mai multi copii isi petrec timpul liber cu ochii in jocuri sau diverse aplicatii video. Studierea unui instrument muzical ramane o alternativa mult mai sanatoasa, atunci cand vorbim de alegerea unui nou hobby. Parintii trebuie sa constientizeze aportul benefic asupra dezvoltarii emotionale a copiilor si sa isi indrume odraslele spre studierea unui instrument. Pe viitor micutii isi vor proiecta noua viata sociala prin reminiscentele din copilarie.

Benficiile aduse prin studierea muzicii sunt uimitoare. Pe zi ce trece oameni de stiinta descopera conexiuni noi intre neuroni si sunetele muzicale. Pianul trebuie sa ramana una dintre cele mai fidele alegeri, pentru ca dezvolta rapid capacitatile cognitive ale copiilor, ii invatat sa isi stapaneasca personalitatea ce urmeaza a se forma, sa se disciplineze frumos si le sporeste increderea in sine. Odata cu lectiile de pian creste focusarea atentiei progresive pe o durata mai mare de timp, copiii prind curaj in actiunile proprii si traiesc impliniri armonioase prin reusitele actelor artistice traite, o data cu interpretarea de lucrari pianistice.

Un copil care alege sa studieze pianul la nivel de hobby nu trebuie sa uite de efectuarea studiului de acasa. Este ca oricare alta tema primita de la un profesor meditator, doar ca nu necesita un volum mare de exersare si implicit timpul efectiv petrecut la instrument va fi mai mic. Fie ca vorbim de prescolari sau de adolescenti, trebuie sa existe o ciclicitate a studiului de acasa. Se poate studia zilnic, intre 10 - 15 minute sau la doua, trei zile. La varianta din urma vom creste minutajul la 25 - 40 de minute.

Varsta cea mai potrivita pentru inceperea studierii pianului este 5, 6 ani. Binenteles ca media poate sa difere, in functie de dezvoltarea fizica a unui copil. Cu toate astea cel mai indicat este ca viitorii pianisti sa nu aiba mai putin de 4 ani. Conditiile necesare care trebuiesc indeplinite pentru a incepe studierea pianului sunt: o buna conduita sociala, cunoasterea unui minim de vocalubar, maturitatea muschilor si a oaselor mainilor si a spatelui. Pozitia gresita la pian poate obstruction dezvoltarea corecta a coloanei vertebrale.

Pentru incepatori sunt recomadate lectiile individuale, pentru ca profesorul sa isi poata focusa intregul volum de informatii asupra interpretului. Lectiile de baza (primele 3,4 luni) sunt foarte importante si necesita o mai mare grija, atentie si comunicare speciala din partea profesorului. Relationarea dintre cursant - profesor se va realiza mult mai bine intr-o lectie individuala. Chiar daca si in studierea pianului vorbim despre notiuni de baza teoretice si practice predate identic oricarui cursant incepator, cursantii sunt unici (social, educatia de acasa si inteligenta emotionala) si modul de predare va fi cu siguranta unic si pliat pe nevoile personale de intelegere a fiecaruia in parte. Rezultatele apar mai repede si mult mai calitative la un cursant care frecventeaza lectiile individuale de pian.

Janina Bădici

Data: Marţi, 21 iun 2016

Realizare site web HASS Web Design