Concursul LIRIKA - editia a VI - a

ȘCOALA DE ARTE “JANINA BĂDICI” ORGANIZEAZĂ:

CONCURSUL INTERNAȚIONAL DE
INTERPRETARE LA PIAN -  “LIRIKA”
EDIȚIA a VI - a – 25 și 26 noiembrie 2023

 Regulamentul concursului

 I. Locația:

Concursul Internațional de Interpretare pentru Pian ”LIRIKA” – Ediția a VI - a, se desfăşoară în format fizic, în Sala Scoarțelor a Centrului Cultural “Palate Brâncovenești” din Mogoșoaia – județul Ilfov, adresa: Strada Valea Parcului Nr. 1, în zilele de 25 și 26 noiembrie 2023.

II. Cine poate participa:

Concursul Internațional de Interpretare la Pian ”LIRIKA” este dedicat pianiștilor amatori și profesioniști, ce interpretează în sistem solo, dar și la 4 mâini. Vârsta minimă este cea de 3 ani (împlinită la data concursului), fără să existe limită maximă de vârstă (la categoria adulți).  Concurenții pot să studiaze pianul atât în sistemul de stat, cât și în cel privat (în cluburi de muzică, palate ale copiilor, școli sau instituții de cultură sau în particular). Intrarea în concurs, cât și organizarea concurenților se va efectua în grupe și categorii, ce vizează cele două  mari secțiuni (amatori și profesioniști), mai apoi anul de naștere și cel de studiu.  

 III. Secțiunile din concurs:

Concursul  ”LIRIKA” va fi organizat în două mari secțiuni:

a. profesionisti si b. amatori.

Pentru secțiunea a. Profesioniști, participanții trebuie să fie minin în clasa 0 și să fie înscriși la pian principal în o școală de muzică/arte acreditată de către Ministerul Educatiei sau studenți la o facultate de interpretare instrumentală. Nu este exclusă înscrierea unui participant în aceasta secțiune chiar dacă concurentul nu aparține de o școală vocațională cu profil artistic. Înțelegem prin opțiunea fiecăruia că la secțiunea profesioniști juriul va evalua la un nivel mult mai ridicat prestația din competiție și concurentul va fi obligat să respecte repertoriul impus de către regulamentul concursului.

Pentru categoria b. Amatori se pot înscrie copii, preșcolari, elevi, studenți și adulți care studiază pianul în școli de muzică private, cluburi, centre culturale, școli populare de artă și palate ale copiilor, alte instituții cu profil artistic sau în sistem particular. Aici  se pot înscrie si preșcolarii, copii a căror vârstă este de minim 3 ani (împliniți la data concursului). Nu pot participa la secțiunea Amatori elevi care sunt înscriși la o școală de muzică sau studenți de la profile artistice care studiază pianul ca și instrument principal. Acestia pot participa doar la secțiunea de profesioniști. În schimb, se pot înscrie la secțiunea amatori elevii sau studenții din școlile mentionate mai sus care studiază pianul ca și instrument secudar (pian complementar).

Se acceptă și interpretări la 4 mâini, indiferent de secțiunea de apartenență. Repertoriul la categoria pian la 4 mâini coincide cu cel de la secțiunea Amatori.

IV.  Repertoriul impus:

  1. Secțiunea Profesioniști – repertoriu impus: un studiu  și o lucrare la alegere din perioada: preclasică, clasică, romantică, modernă și muzică românească (se acceptă și părți separate din sonatine, sonate sau teme cu variațiuni). Durată repertoriu: cls. 0 - IV: maxim 8 minute; cls. V - VIII: maxim 12 minute; cls. IX - XII: maxim 16 minute; studenți și adulți: maxim 18 minute.
  2. Secțiunea Amatori: două lucrări la alegere, din literatura universală pianistică (sunt acceptate și reducții, aranjamente, lucrări folclorice, populare, muzică pop, de film sau compoziții proprii). Durată repertoriu: copii și preșcolari: maxim 5 minute; cls. I - II: maxim 6 minute; cls. III - IV: maxim 8 minute; cls. V – XII  și adulți: maxim 12 minute.

V.Categoriile din concurs:

Amatori

  1. Copii și Preșcolari;              
  2. Clasele I și II;
  3. Clasele III și IV;
  4. Clasele V - VIII;
  5. Clasele IX - XII;
  6. Adulți.

Profesioniști

  1. Clasele 0 - IV;
  2. Clasele V - VIII;
  3. Clasele  IX - XII;
  4. Anul I - IV - facultatea de muzică și adulți.

VI.  Notarea concurenților:

Premiile se vor obține în urma unui punctaj stabilit în regulament, după cum urmează: - Premiul I de Excelență - nota 10;

  • Premiul I  - notele: 9,50 - 9,99;
  • Premiul II - notele: 8,50 - 9, 50;
  • Premiul III - notele:  7,50 - 8,50;
  • Mențiune - sub nota 7,50.

Criterii de jurizare: poziția la pian, folosirea corectă a pedalei, respectarea partiturii, a tempo-ului din lucrarea muzicală, interpretare din memorie a repertoriului ales, adaptarea pieselor la nivelul de studiu și realizarea nuanțelor de dinamică și intensitate.

VII. Documente necesare înscrierii:

Documentele de înscriere se vor trimite pe adresa de e-mail: concurslirika@scoaladearte-jb.ro, până pe data de 20 noiembrie 2023 (ora 23:59)Fișele primite după această dată nu vor mai fi luate în considerare. Taxa de participare, o dată trimisă, nu mai poate fi returnată.

VIII. Taxa de participare:

Taxa de participare în valoare de 130  ron va putea fi trimisă în contul: RO49INGB0000999906053605 , deschis la ING BANK, beneficiar PIANUL COPILARIEI SRL, CUI: 36222059, cu specificație: pentru Concursul “LIRIKA” și numele participantului. La categoria 4 mâini, taxa va fi de 80 lei per interpret.

IX. Premiile oferite:

Se vor acorda:

  • Premiul I de Excelență, Premiul I, Premiul II, Premiul III și Mențiune la ambele secțiuni și toate categoriile de vârstă;
  • Premiul de Compoziție – unic, în valoare de 500 lei, pentru cea mai originală lucrare din concurs (participă doar pianiștii care își interpretează propriile lucrări);
  • MARELE PREMIU PROFESIONIȘTI: 800 lei și un trofeu personalizat unic, realizat de către Lemnia;
  • MARELE PREMIU AMATORI: 600 lei și un trofeu personalizat unic, realizat de către Lemnia.

Toți concurenții primesc diplomă și trofeu. Profesorii coordonatori vor primi în gala de premiere o diplomă de onoare, iar cei a căror participanti vor câștiga Premiul I de Excelență și o medalie.

Jurizarea se va efectua în pauza dintre grupe, iar premierea se va efectua în sala de concurs, la maxim 15 minute de la finalizarea programului interpreților fiecărei grupe.

Ordinea intrării în concurs se va afișa miercuri, 22 noiembrie 2023, pe pagina de Facebook a concursului și pe site-ul – www.scoaladearte-jb.ro. Ora de începere este 09, grupele vor fi așezate în ordinea cronologică a vârstelor, pentru ambele secțiuni. Secțiunea Amatori va avea loc sâmbătă, 25 noiembrie, iar cea de Profesioniști duminică, 26 noiembrie.

Deciziile juriului sunt definitive și nu pot fi contestate.

Echipa Concursului LIRIKA și coorganizatorul  - Școala de Arte “Janina Bădici” își rezervă dreptul de a folosi materialele media (foto și video) efectuate în timpul desfășurării concursului. (în urma semnării de către dumneavoastră a acordului de prelucrae a datelor cu caracter personal din finalul fișei de înscriere).  

Președinte concurs: Janina Bădici.

Vă dorim mult succes!

Data: Miercuri, 4 oct 2023

Realizare site web HASS Web Design