Pianistul Mihai Ritivoiu, prim solist al Orchestrei Filarmonicii “George Enescu”

Cele două concerte simfonice săptămânale incluse în stagiunea Filarmonicii "George Enescu" l-au adus pe scena Sălii Mari a Ateneului Român între 12 şi 13 mai 2016 pe Mihai Ritivoiu. Pianistul câştigător în 2010 al Concursului organizat de postul Radio România Muzical sub semnul lui Lipatti şi laureat în 2011 al Concursului Internaţional "George Enescu", a primit recent Medalia de Aur din partea Societăţii de Pian Beethoven. Tânărul pianist desfăşoară în prezent o intensă activitate concertistică în spaţii ca Saint Martin in the Fields sau Steinway Hall din Londra. La Bucureşti, în luna mai a acestui an, Mihai Ritivoiu a interpretat sub bagheta lui Jin Wang Concertul nr.3 pentru pian şi orchestră de Sergei Prokofiev, marcând debutul ca și solist al Orchestrei Filarmonicii “George Enescu”. Mai multe detalii aflaţi dintr-un interviu realizat de redactor Andreea Chiselev.

Nu este pentru prima dată când cânţi pe scena Sălii Mari a Ateneului Român, dar este prima dată în care eşti solistul Orchestrei Filarmonicii "George Enescu". Ce înseamnă acest moment pentru tine?

Pe lângă faptul de a cânta cu o orchestră foarte bună, prima orchestră a ţări, însemnătatea emoţională este deosebită, deoarece am crescut mergând şi ascultând concertele Filarmonicii "George Enescu". Această ocazie de a fi, în sfârşit, solistul acestui ansamblu este o bucurie extraordinară şi un moment special pentru mine.

Ai ales un concert dificil, pe care ştiu că-l cânţi pentru prima dată. De fapt, este şi prima dată când abordezi un concert de Prokofiev. De ce acest Concert nr.3 şi cum l-ai descrie?

Este, într-adevăr, primul concert de Prokofiev pe care-l cânt. Cu cât l-am aprofundat, am fost convins şi mai mult că este o lucrare extraordinară. Are nişte proporţii absolut perfecte, aş putea spune, clasice; este, într-un fel, ancorat foarte bine în clasicism - ca formă, proporţii şi stil, însă extraordinar de modern, foarte divers, cu o temă romantică, aproape în stil Rahmaninov, în mijlocul părţii a treia, în mod foarte surprinzător. Este un concert dificil, cu o orchestraţie ingenioasă - tocmai prin acest fapt este solicitant şi pentru orchestră, şi pentru solist, şi ca ansamblu. Însă cu atât mai mult satisfacţia unei colaborări reuşite este mai mare.

Să vorbim şi despre această colaborare. Cum decurge până acum legătura ta cu orchestra şi cu dirijorul Jin Wang, înainte de concert?

Cu dirijorul Jin Wang m-am întâlnit pentru prima dată marţi seară, pentru o repetiţie de cabină. După aceea, prima repetiţie cu orchestra a avut loc miercuri dimineaţă. Ne-am înţeles foarte bine şi uşor asupra interpretării acestui concert. Orchestra a sunat extraordinar şi a fost o plăcere încă de la prima repetiţie.

Ce ne poţi spune despre programul tău următor? Când te mai ascultăm în România?

Sunt foarte bucuros să mă întorc în România destul de curând, în luna septembrie, pentru un concert tot la Ateneul Român, în deschiderea Concursului Internaţional "George Enescu". Este vorba despre Tripul Concert pentru pentru pian, vioară, violoncel şi orchestră de Ludwig van Beethoven. Pe scenă îi voi avea alături pe alţi doi foşti laureaţi ai Concursului Enescu şi distinşi muzicieni - Anna Ţifu la vioară şi Valentin Răduţiu la violoncel, concertul fiind dirijat de maestrul Horia Andreescu. Iar imediat după voi avea un mic turneu care va include trei recitaluri în Japonia, în Insula Hokaido, cu un program Beethoven, Chopin, Liszt.

Data: Vineri, 17 iun 2016

Realizare site web HASS Web Design